0 0
Read Time:4 Minute, 8 Second

Jika kamu sedang mencari jawaban atas pertanya bagaimana hujan asid berlaku, kamu berada di halaman yang tepat. Kami punya sekitar 10 tanya jawab mengenai bagaimana hujan asid berlaku. Silakan baca lebih lanjut di bawah.

gambar proses hujan https encrypted tbn gstatic  images  tbn

Apakah fungsi asid sitrik Dalam makanan

Pertanyaan: Apakah fungsi asid sitrik Dalam makanan

fungsi asam sitrat dalam makanan adalah sebagai pemberi cita rasa masam Dan sebagai antioksidan sehingga dapat berperan sebagai pengawet makanan juga

Apakah formula ion yang menyebabkan asid menunjukan sifat asid?

Pertanyaan: Apakah formula ion yang menyebabkan asid menunjukan sifat asid?

Jawaban:

H+

Penjelasan:

Apakah Yang Dimaksudkan Hujan Asid ? Tolong Saya yahh ..

Pertanyaan: Apakah Yang Dimaksudkan Hujan Asid ?
Tolong Saya yahh ..

hujan said adalah air hujan yang mengandung asam

hujan yang mengandung asid sulfirik dan asid nitrit

berikan maklumat tentang sifat sifat asid​

Pertanyaan: berikan maklumat tentang sifat sifat asid​

Jawaban:

dari kemaren kaga ada yg bisa jawab

Penjelasan:

hahay

jelaskan kepentingan asid nukleik dalam sel​

Pertanyaan: jelaskan kepentingan asid nukleik dalam sel​

Jawaban:

Asid nukleik merupakan sejenis makromolekul yang terdiri daripada rantaian nukleotida. Dalam biokimia molekul ini mampu membawa maklumat atau membentuk struktur dalam sel. Asid nukleik yang biasa termasuk asid deoksiribonukleik (DNA) dan asid ribonukleik (RNA). Asid nukleik terdapat dalam semua benda hidup, kerana mereka terkandung dalam segala sel. Asid nukleik juga terdapat di dalam virus.

Rajah sistematik asid nukleik

RNA diterbitkan dari DNA dalam beberapa bentuk dan setiap bentuk RENA ini mempunyai tugasan yang tersendiri. Messenger RNA (mRNA) berfungsi membawa maklumat genetik dari DNA semasa sintesis protein.

Transfer RNA (tRNA) pula membawa asid amino yang tepatan dengan maklumat genetik yang dibawa oleh mRNA. Manakala RNA ribosoma (rRNA) menyediakan tapak bagi pertamtuam asid amino tadi untuk membentuk protein.

Asid nukleik terdiri dari rantaian makromolekul yang kecil yang dikenali sebagai nukleotida yang diikat oleh ikatan ikatan fosfodiester dimana DNA dan RNA hanya mempunyai empat jenis nukleotida yang berbeza.

Setiap nukleotida mengandungi struktur gula yang menjadi teras, kumpulan fosfat yang diikat pada gula oleh ikatan fosfoester dan struktur bes aromatik. Struktur bes ini pula dikelaskan kepada dua jenis iaitu purin yang mengandungi adenin (A) dan tiamin (T), manakala piridin pula mengandungi sitosin (C) dan tiamin (T).

Sementara itu RNA juga mempunyai struktur bes yang sama kecuali tiamin telah ditukarkan kepada urasil (U). Di dalam rantaian asid nukleik ATGC ini wujud secara berpasangan dimana A berpasangan dengan T/U dan G berpasangan dengan C. Pasangan ini diikat dengan pembentukkan ikatan hidrogen.

Keluarga utama bahan biokimiaPeptidas | Asid amino | Asid nukleik | Karbohidrat | Gula nukleotida | Lipid | Terpena | Karotenoid | Tetrapirrola | Kofaktor enzim | Steroid | Flavonoid | Alkaloid | Poliketida | GlikosidaAnalogues of nucleic acids: Analogues of nucleic acids:

Penjelasan:

semoga membantu

ada yang tahu ngk tentang asidi alkalimetri????

Pertanyaan: ada yang tahu ngk tentang asidi alkalimetri????

Asidi-alkalimetri adalah teknik analisis kimia berupa titrasi yang menyangkut asam dan basa atau sering disebut titrasi asam-basa

asidi alkalimetri yaitu merupakan teknik analisis kimia berupa titrasi yang menyangkut asam dan basa

nila pH asid hidroklorik

Pertanyaan: nila pH asid hidroklorik

kemungkinan nilainya 0-6

fungsi asid askorbik

Pertanyaan: fungsi asid askorbik

Jawaban:

Banyak

Penjelasan:

Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenis vitamin utama. Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif. Ia juga merupakan kofaktor dalam sekurang-kurangnya lapan tindak balas enzim, termasuk tindak balas sintesis beberapa jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab simptom kegagalan penerimaan Vitamin C seperti penyakit kancing gigi. Bagi haiwan, tindak balas ini adalah penting untuk menyembuhkan luka serta mengelakkan berlaku pendarahan pada kapilari dan pembuluh darah.

maaf kalau salah

asid hidroklorik dan natrium hidroksida

Pertanyaan: asid hidroklorik dan natrium hidroksida

Jawaban:

HCl dan NaOH

Penjelasan:

Ape yang berlaku sekiranya sel tidal mempunyai asid nukleik

Pertanyaan: Ape yang berlaku sekiranya sel tidal mempunyai asid nukleik

Jika sel tidak memiliki asam nukleat, itu akan memiliki dampak serius pada fungsinya. Asam nukleat, seperti DNA dan RNA, adalah molekul penting dalam penyimpanan dan transmisi informasi genetik dalam sel. Tanpa asam nukleat, sel tidak akan dapat melakukan sintesis protein, replikasi DNA, atau transkripsi gen. Ini akan mengganggu proses penting seperti pertumbuhan, perkembangan, dan fungsi normal sel.

Selain itu, asam nukleat juga terlibat dalam regulasi genetik dan komunikasi seluler. Mereka mengirim sinyal dan instruksi ke sel lain, yang penting untuk koordinasi aktivitas sel dalam tubuh. Tanpa asam nukleat, sel tidak akan mampu berkomunikasi dengan efektif, yang dapat menyebabkan gangguan pada sistem biologis yang kompleks.

Dalam kesimpulannya, keberadaan asam nukleat dalam sel sangat penting untuk menjaga fungsi normal dan kelangsungan hidup sel. Jika sel tidak memiliki asam nukleat, itu akan berdampak negatif pada berbagai proses seluler dan dapat mengganggu kesehatan dan fungsi tubuh secara keseluruhan.

Saya akan senang menjawab semua pertanyaan mengenai pendidikan.

Tidak cuma jawaban dari soal mengenai bagaimana hujan asid berlaku, kamu juga bisa mendapatkan kunci jawaban atas pertanyaan seperti Apakah formula ion, jelaskan kepentingan asid, asid hidroklorik dan, ada yang tahu, and Ape yang berlaku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Related Post